RSS
 

Ciasto i konkurs na Wielkanoc!

26 mar

Przygotowania do Wielkanocy trwają? Mam nadzieję, że bez przesady – w końcu musimy mieć też czas na to, żeby wyjrzeć przez okno i zachwycić się wiosną :)

Ja oczywiście też krzątam się po kuchni, tu coś wymieszam, tu coś posiekam… Uwielbiam ten czas, kiedy moje chłopaczyska zaglądają mi przez ramię i podskubują co smaczniejsze kąski, a ja udaję, że mnie to złości.

Upiekłam dziś ciasto nietypowe, jak na te święta – a to dlatego, że potrzebowałam przepisu bez pszenicy. Jedna z bohaterek „Miłości z nutą imbiru”, nad którą właśnie pracuję, ma nietolerancję pszenicy i próbuje ułożyć sobie dietę bez tego zboża. A że ja zawsze testuję wszystko wraz z moimi bohaterkami, postanowiłam sprawdzić, jak wyglądałyby święta bez pszenicy. No i wymyśliłam, że upiekę pyszne ciasto makowo-kokosowe z lekką, białą masą i wiśniami. Ciasto jest szybkie i bardzo łatwe.

Bierzemy szklankę maku, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na maleńkim ogniu – niech mruga, ale nie bulgocze – przez 25 minut. Potem mak na sitko i niech odcieknie. Nie trzeba go mielić, co jest niewątpliwą zaletą tego przepisu.

Ponadto potrzebujemy: szklankę wiórków kokosowych, 6 łyżek cukru, 6 białek (żółtka można wykorzystać do jajecznicy na kolację) i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Potem delikatnie – łyżką, nie mikserem – mieszamy pianę z wiórkami, makiem (oczywiście już odsączonym i wystudzonym) oraz proszkiem. Całość przekładamy do tortownicy porządnie wysmarowanej masłem i wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. I to by było na tyle, jeśli chodzi o ciasto. Kiedy się upiecze, delikatnie wystawiamy i niech sobie stygnie.

Tymczasem przygotowujemy wiśnie (o tej porze oczywiście mrożone) – umieszczamy je w garnuszku i podgrzewamy z niewielkim dodatkiem cukru, aż puszczą sok. Następnie zagotowujemy i wlewamy rozrobione w ćwierci szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – powstanie gęsty, słodko-kwaśny kisiel pełen wiśni. Studzimy.

Na zimne ciasto wykładamy masę przygotowaną z serka mascarpone wymieszanego z bitą śmietaną. Tutaj już wszystko można robić na oko – ja wzięłam jeden serek, pół małego kubeczka śmietany i jakieś 3 łyżeczki cukru pudru, po prostu do smaku. Śmietanę ubijamy osobno, pod koniec dodając cukier, dopiero potem delikatnie mieszamy z serkiem.

Masa na ciasto, na to zimne wiśnie – i do lodówki. Naprawdę pyszne!

DSC_1864

A poza przepisem na ciasto mam dla Was jeszcze jeden – literacki, połączony z konkursem. W jednej z moich książek bohaterka przygotowała na Wielkanoc świetną sałatkę. Waszym zadaniem jest odgadnąć, z której książki pochodzi ten fragment (oczywiście imię bohatera musiałam usunąć, oznaczyłam go literą X). Odpowiedzi proszę przysyłać na maila albo jako wiadomość prywatną na Facebooku – absolutnie NIE w komentarzach! Spośród tych, którzy zgadną, wylosuję osobę, która otrzyma w prezencie wybraną książkę mojego autorstwa :)

A oto ten fragment:

W niedzielę wielkanocną objadamy się pysznościami. Śmieję się z X, bo zabawnie je sałatkę z roszpunki. To taki mój wynalazek — oprócz małych listków sałaty wrzucam do miski zielonego ogórka, paprykę, kabanosa i ser blue, oczywiście wszystko drobniutko pokrojone. Do tego oliwa z oliwek, szczypta soli i pieprzu — ot, i cała sałatka. X mruczy, że w życiu nie jadł czegoś tak wspaniałego, po czym pałaszuje jedną porcję przez godzinę, bo każdy składnik przeżuwa osobno.

— Na drugi raz nie będę mieszać, tylko ułożę obok siebie na półmisku — mówię.

— Nie, dobrze, że wymieszałaś, bo powstał taki pyszny sosik — odpowiada zupełnie serio. — A zjadam osobno, żeby nie pogubić smaków. Wszystko jest doskonałe.

Po śniadaniu on sprząta ze stołu, a ja siadam do pisania.

Wiosennej Wielkanocy!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Coś pysznego, Literatura, Styl życia

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Patrycja

    29 czerwca 2016 o 21:07

    Witam!

    Wiem, że konkurs był już dawno dawno temu, ale dopiero teraz natrafiłam na Pani bloga!:)
    Przeczytałam jakiś czas temu dwie Pani książki, „Dante na tropie” oraz „Zabłądziłam”, obie mnie oczarowały, gratuluję!
    Poluję teraz na „Szczęście na wagę”.
    I właśnie pamiętałam, że w „DANTE NA TROPIE” podawała Pani przepis na tę sałatkę z konkursu! A sama tego przepisu właśnie teraz szukałam, stąd znalazłam się w tym miejscu;)
    Zagmatwane, ale prawdziwe:)

    Pozdrawiam!
    Patrycja

     
    • Agnieszka

      30 czerwca 2016 o 07:18

      Witam serdecznie! Sałatka rzeczywiście pochodzi z „Dantego”, a choć konkurs był dawno temu, to sam przepis nie stracił ważności :) Mam nadzieję, że będzie smakowało!